Анализ на журналистите от „Дойче Веле”

Войната на Израел срещу „Хамас” унищожи големи части от Ивицата Газа и погуби поминъка на много цивилни граждани. Официалните данни показват, че израелската икономика също страда в резултат на тази война. През четвъртото тримесечие тя се е свила с почти 20% на годишна база в сравнение с предходните три месеца. Дали това ще натовари държавната хазна дотолкова, че ще бъде трудно да се финансира толкова скъпоструваща военна операция?

Животът на продавачите в стария град на Източен Йерусалим е борба. Наоколо има само местни жители. Набезите в целия окупиран от Израел Западен бряг и войната в Газа отблъскват туристите.

„Фабрика за оцеляване”: Коя е една от най-натоварените болници в Украйна (ВИДЕО)

Иззелдин Бухари е палестински екскурзовод и готвач. Той няма на кого да покаже района, освен на журналистите от „Дойче Веле”. Туризмът там е от ключово значение, наред със селското стопанство и строителството. Над 150 хиляди палестинци от Западния бряг влизат ежедневно в Израел, за да работят в тези сектори, но на повечето от тях това е забранено от началото на войната. Безработицата се покачва, задушава икономиката на Западния бряг, предизвиква вълнения и създава шок в предлагането за израелската икономика.

Палестинският таксиметров шофьор Арафат Шарабати е без работа от седми октомври.  „Ситуацията е толкова трудна, че децата ми помагат за покриване на разходите за живот. Те са омъжени - работят и междувременно ме подкрепят”, казва мъжът. Някога той е пътувал по 45 минути между Тел Авив и Йерусалим няколко пъти на ден. Казва, че повишените мерки за сигурност там са направили непоносимо едночасовото пътуване в двете посоки.

Нападения, заплахи и тормоз на политици: Възход на десния екстремизъм в Германия (ВИДЕО)

Дани Шапиро споделя, че заради терористичните атаки на „Хамас” първоначално е затворил пивоварната си в Бейт Шемеш, Централен Израел. „Консумацията на бира спадна много бързо, защото това е едно от първите неща, които биват ударени. Производството ни спадна с над 80 процента”, казва бизнесменът. Вместо да съкрати персонала, той им намира работа във ферми на юг - иначе обслужвани от чуждестранни работници, които са избягали. Точно когато израелците се връщат в баровете и ресторантите, търсенето се възстановява. Икономиката може да нарасне през тази година и да се възстанови през следващата, ако конфликтът бъде ограничен до Газа. 

Ако войната се проточи, икономистите предупреждават за огромни щети за палестинската и израелската икономики. 

Още по темата гледайте във видеото, както и всяка неделя от 16.15 ч. в ефира на NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase