По думите на военния ни министър българското разузнаване следи ситуацията в Близкия изток

Докладваха ни, че ударът в Иран е ограничен по военна цел. Това заяви в студиото на „Здравей, България” министърът на отбраната Атанас Запрянов. По думите му атаката идва от Израел.

„Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран”, посочи военният министър. Според него „премереният удар от страна на Тел Авив дава възможност за деескалация на конфликта в Близкия изток”.

Израел нанесе удари срещу Иран (ВИДЕО)

Запрянов отбеляза, че интересът на България е конфликтите и в Украйна, и в Близкия изток да приключат.

„По никакъв начин от това действие на Израел България не е застрашена военно. Нашето разузнаване следи обстановката. Не се налага да предприемаме действия”, увери министърът на отбраната.

Той коментира и войната в Украйна. По думите му забавянето на помощта за воюващата страна оказва негативно влияние на състоянието на фронта. Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта военният министър.

„НАТО има план за защита на България. Страната ни няма противоракетна отбрана, но при евентуален конфликт ще разчита на Алианса”, каза още Запрянов.

Борисов: Абсолютно съвпадение е искането на Главчев Митов да оглави МВнР

По отношение на коментарите, че е министър на ГЕРБ, той заяви, че никога не е бил член на партия. Бойко Борисов го припознавал като свой министър, защото политиката, която Запрянов следвал, била евроатлантическа, тясно свързана с помощта за Украйна. „Благодарен съм на г-н Борисов, че припознава моята политика като приоритетна и за самата партия. Да, работил съм с ГЕРБ но като експерт”, допълни министърът.

Той коментира парите за Българската армия. По думите му големият дефицит остава човешката сила. „Изследванията ни показват, че за последните 10 г. сме загубили конкурентоспособност два пъти”, призна Атанас Запрянов. Той разкри, че заплатата на един военен пилот е около 3000 лв., което било крайно недостатъчно той да бъде задържан в сферата. Увеличение на възнагражденията с 30%, каквото днес ще гласуват на първо четене в парламента, би било добра стъпка в правилната посока, посочи служебният министър.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase