Икономистът смята, че всеки човек трябва да има индивидуална оценка на потребностите си

На фона на голямата политическа нестабилност българската икономика стои много добре, доста бързо се справихме с инфлацията. Пазарът на труда също върви много добре, догонваме европейското ниво на БВП и покупателната способност. Всеки човек трябва да има индивидуална оценка на потребностите си, за да се докаже кой каква нужда има от подпомагане. Това каза в ефира на „РеВизия” икономистът Адриан Николов. 

Тенденции в световната икономика: Каква година очаква България

"Хоризонталните мерки, които касаят цялото общество, са твърде много. Няма критерии за вземане на помощи за родители, в резултат на това тези, които имат нужда, продължават да получават недостатъчно средства", коментира той. 

Според него демографската криза, ремонтът на социалната система, както и дългосрочното повишаване на инвестициите са сред дългосрочните цели пред икономиката. "Очаквам, че голямата партия-победител ще възприеме по-агресивен план за демографските проблеми, било то с облекчени условия за кредити за младите или обратна миграция", посочи Николов. 

По думите му конвергенция може да има за 4-5 години, ако икономиката се представи добре. ''Плоският данък се разглежда като макроикомическа котва и няма да има сериозен разговор за него. Осигуровките и данък сгради може да бъдат увеличени. Фискалната дисциплина след COVID беше "изхвърлена през прозореца", дефицитното бюджетиране стана норма", обясни икономистът. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase