Клариса Уорд от CNN получи ексклузивен достъп до някои от 27 лагера

На видеозаписи, които светът се надяваше никога повече да не види, се показва бруталният начин, по който ИДИЛ раздава правосъдие. За първи път тези кадри са споделели със CNN. Те не са заснети през 2016 година в Ракка или Мосул, когато тези градове се превръщат в бастион на групировката, а през 2022 г. в лагера "Ал Хол" в Северна Сирия. Място, в което жени и деца живеят при непоносими условия, заловени след разгрома на ИДИЛ.

Пет години след опита за създаване на халифата идеологията на ислямската организация продължава да живее там. Службите за сигурност предупреждават, че това е бомба със закъснител, неуправляема и враждебна към външния свят.

Подкрепяните от Съединените щати Сирийски демократични сили, които контролират лагера, предоставиха ексклузивен достъп до "Пристройката". Жените, които се намират там, са от над 60 различни държави. Някои от тях вдигнаха десния си показалец пред камерата в знак на солидарност с ИДИЛ.

Русия: ИДИЛ има роля при атентата в концертната зала в Москва

По-голямата част от живущите са деца, които са попаднали там не по свое желание. ООН нарече случващото се "позор за съвестта на човечеството". На практика това е затворнически лагер, в който жените и децата са безсрочно задържани.

От сирийските демократични сили твърдят, че млади момчета в тинейджърска възраст биват женени, за да се възпроизведе следващото поколение бойци на ИДИЛ. Това според тях може да обясни приблизително 60-те раждания, които биват регистрирани всеки месец.

Рехабилитационният център "Оркеш" е мястото, на което се озовават някои от момчетата, след като са разделени от майките си. Условията са много по-добри от тези в лагерите, но има ограничен брой легла - само 150 и всички те са заети.

Правозащитни организации заявиха, че разделянето на децата от майките им е ужасяващо нарушение на международното право. Въпреки това, командирът на Сирийските демократични сили защитава тази политика.

Преди Европейското: Германия въвежда забранени за полети зони и граничен контрол

CNN установи, че момчета на 14-годишна възраст са държани там, в печално известния затвор "Панорама", в който са затворени приблизително 4000 хиляди души. Именно на това място се намира най-голямата концентрация от бойци на ИДИЛ в света. От 2021 година насам нито един журналист не е бил допускан вътре.

Повече гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase