Причината за тях са плановете на правителството за по-високи данъци

Един човек е загинал, а най-малко 200 са ранени по време на демонстрации в цяла Кения срещу плановете на правителството да събере 2,7 милиарда долара под формата на данъци, предаде „Ройтерс”, позовавайки се на правозащитни групи и полицейски надзорен орган.

Произведено в Африка: Дизайнер, израснал в гето, днес облича световни звезди

Полицията е използвала сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протестиращите в столицата Найроби, се казва в съвместното изявление на пет правозащитни организации, сред които "Амнести Интернешънъл" и Кенийската медицинска асоциация, направено вчера.

Наличието на гилзи означава, че властите са използвали бойни патрони, отбелязаха организациите и допълниха, че повече над 100 протестиращи са били арестувани на различни места в страната.

Независимият орган за надзор на полицията заяви днес, че е документирал смъртта на един мъж, "за която се твърди, че е настъпила в резултат на полицейска стрелба, и няколко сериозни наранявания, получени от други демонстранти, включително от полицейски служители".

Според доклада, видян от „Ройтерс”, 29-годишният мъж е починал в болница по време на третирането на рана в областта на бедрото, но не е ясно каква е била причината за нараняването.

"Приветстваме няколкото хиляди протестиращи, много от които са младежи, за мирния им протест и за това, че проявиха сдържаност и благоприличие въпреки провокациите на полицията", заявиха правозащитните групи.

Полицай уби съдийка в Кения, отказала да освободи съпругата му

Демонстрантите искат правителството да се откаже напълно от законопроект, включващ финансови изменения, като твърдят, че ще задуши икономиката и ще повиши разходите за живот на кенийците, които и без това се борят да свържат двата края, отбелязва Ройтерс.

Според Международния валутен фонд обаче правителството трябва да увеличи държавните приходи, за да намали бюджетния дефицит и държавните заеми.

По-рано тази седмица правителството направи крачка назад в позицията си, когато президентът Уилям Руто подкрепи препоръките за премахване на някои от новите данъци, включително тези върху собствеността на автомобили, хляба, олиото и финансовите транзакции. 

Въпреки мащабните демонстрации, които избухнаха в 19 от 47-е окръга на Кения, депутатите вчера приеха законопроекта за финансови изменения на второ четене, прехвърляйки спорните данъчни предложения за преразглеждане при следващия етап на одобрение.

Очаква се законодателите да се съберат във вторник, за да гласуват предложените промени в законопроекта, които според бюджетната комисия на парламента ще доведат до дупка в размер на 200 милиарда кенийски шилинга в бюджета за 2024/2025 година и ще принудят правителството да намали разходите си, отбелязва „Ройтерс”. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Симеон Томов, БТА