Той е с мярка за неотклонение подписка и има наложена забрана за напускане на страната

Прокуратурата повдигна обвинение на началника на сектора за борба с организираната престъпност в Стара Загора Ивайло Димов за престъпление по служба и престъпление против правосъдието. Той е с мярка за неотклонение подписка и има наложена забрана за напускане на страната, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

През октомври 2015 г. в Стара Загора е задържан човек, който е многократно осъждан основно за разпространение на наркотици. На следващия ден окръжната прокуратура го обвинява за наркоразпространение, а и той остава в ареста.

От прокуратурата обясняват, че началникът на сектор БОП е отишъл при окръжния прокурор и заместника му, като поискал от тях съдействие. Исканията са му да има специално отношение към задържано лице, а именно или да се забави разследването, или да бъде сключено споразумение за по-ниско наказание.

Прокурорите са отклонили исканията, като обяснили, че не могат да въздействат върху наблюдаващия прокурор по какъвто и да е начин при решаването на това конкретно дело. Въпреки отказа, Димов се е срещал още веднъж не само с окръжния прокурор на Стара Загора, но и с председателя на окръжния съд.

„От двамата също е искал делото да бъде решено със споразумение при условията на многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства и реално налагане на по-ниско наказание“, поясни Арнаудова.

Досъдебното производство е било внесено в съда и към момента задържаното лице е осъдено и изтърпява наказание от 5 години лишаване от свобода в старозагорския затвор.