Премиерът изрази благодарности към Германия за европейското финансиране

"Меркел знае, че сме страна, която спазва фискална дисциплина". Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция с канцлера на Германия.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ЗНАКОВАТА СРЕЩА ТУК

Борисов изказа българската благодарност на Меркел за подкрепата, която Берлин ни е оказал за газовия хъб „Балкан”, опазването на границата и всички форми на сътрудничество.

Той подчерта, че европейското финансиране на инфраструктурни проекти е невероятен „жест към Балканите”, който помага да „останат младите хора”, както и да дойдат туристи и инвеститори в региона.

„Имаме вече сериозно ангажиране на Европейския съюз в лицето на германския канцлер”, добари той.

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА МЕРКЕЛ ВИЖТЕ ТУК

„Най-вече съм щастлив, че ЕС води мирна, добросъседска политика и ще направим всичко възможно, за да нормализираме отношенията с големите съседи, защото Европа има нужда от мир и спокойствие”, каза премиерът Борисов.

„Благодаря ти, че в почивните дни намери време да чуеш и от нас какво мислим за Западните Балкани”, обърна се премиерът към канцлера.

Президентът проведе среща с германските инвеститори у нас

„С нетърпение всички очакваме по-скорошното създаване на правителство в Германия, която е мотор за Европа. За доброто на всички е колкото може по-бързо да има правителство“, добави българският премиер.

Борисов заяви, че се строи инфраструктура, която ще приближи Западните Балкани още повече към ЕС.

„За един процес финансирането гарантира успеха му. В случая имаме сериозно ангажиране на ЕС и в лицето на германския канцлер“, каза той. По думите му е важно да бъде продължена работата на естонското европредседателство.

Ангела Меркел пристига в България

„Дигиталната икономика, киберсигурността, общата европейска отбрана – това са все процеси, които са много важни. Поставяме си за цел да работим активно по бюджета, по селскостопанската политика, която е изключително важно. Така да направим, че темата за Западните Балкани да продължи и след това", подчерта Борисов

По въпроса за Шенген премиерът каза, че разчита и на посещението на холандския премиер Марк Рюте у нас. Той изрази желание да покаже на холандския премиер как се пазят българските граници.

Юнкер: България е вдъхновение за страните от Западните Балкани (ВИДЕО+СНИМКИ)

Борисов подчерта, че канцлерът Меркел и бившият финансов министър на Германия Волфганг Шойбле много добре знаят, че България е страна, която спазва фискална дисциплина, има ръст на икономиката, нулева инфлация, ниска безработица и повишаване на доходите. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.