В продължение на шест месеца, погледът на света бе насочен към страната ни

От утре начело на Европа застава Виена. България официално ще предаде европредседателството на Австрия, а с него и част от нашите приоритети. Последните 6 месеца прожекторите бяха насочени към България. От тук светът чу остър тон към президента Тръмп и видя подадена ръка между заклети врагове.

Турция: Ако не отпаднат визите, няма и споразумение за мигрантите

Две са ключовите срещи, които ще останат в историята. В средата на май редица световни лидери пристигнаха в София. Два месеца по- рано видяхме стиснати ръце между Европа и Турция. И разменихме пари, за бежанци. Брюксел обеща 3 млрд, а Анкара - да държи бежанците в Турция. Така, спокойно можем да отметнем като изпълнени, някои от основните задачи.

И докато за едни сме говорили повече, за други - по-малко. Ето оценката на хората, според последното проучване на Алфа Рисърч.

ПРИ ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ: Кабинетът "Борисов 3" оцеля (ВИДЕО)

България застана начело на Европа с амбициозен план. Протегната ръка към Западните Балкани, борба мигрантите и търсене на консенсус - там, където такъв няма.

„Избори в Италия, избори в Унгария, период, през които повечето страни гледаха себе си, а ролята на председателя беше важна”, каза Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч”.

„Нямаше затишие, напротив много вътрешни конфликти се развиваха и граждани поставиха още по-ярко исканията си”, заяви Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл”.

В БРЮКСЕЛ: България представя резултатите от председателството ни

Примерите - протести на музиканти, на превозвачи, недоволство на майките. На този фон, София успя за затвори общо 78 досиета. През нашите 6 месеца Съюзът даде зелена светлина и за евентуални нови членки.

„Започването на преговорите с Македония и Албания  е успех. Успех, какъвто в началото нямаше. и това е само заради усилената работа - 6 месеца”, каза Екатерина Захариева.

У хората обаче, имало още очаквания, показват данни на социолози.

България отбелязва края на европредседателството си (ВИДЕО)

„Мисля, че се представихме добре пред чужденците, въпросът е дали се представихме добре пред българите. Може би очаквахме да се говори повече за еврото, за Шенген. Тук политическото спасението е само, че българите все още се притесняват от еврото”, допълни социологът Първан Симеонов.

Председателството не мина и без  леки фалове по време на гостуването на младежите от Европа, които останаха със смесени чувства от нашата организация. Въпреки това над 80% от българите поставят положителна оценка на изминалите 6 месеца. Одобрение има и за Балканите.

„Това е темата, която пронизва председателството. Най-много информация, най-сериозно одобрение и най-големи очаквания”, каза Димитрова.

Лиляна Павлова: Променихме имиджа и познаването за България

„Искахме всичко да се нареди като българи и когато попитаме нареди ли се, хората казват- нареди се. Истината е,че се наредиха нещата”, заяви Първан Симеонов.

Наредиха се и по отношение на мигрантите. Във Варна. Турският президент обеща да пази бежанците, срещу пари.

Сега начело застава Австрия и поема част от българските теми.

Новият закон за киберсигурността мина на първо четене

„Единственото спасение на ЕС е да бъдем единни, или както Ангела каза- един лист да не може да мине”, каза премиерът Борисов.

А равносметката - над  50 хиляди делегати и близо 300 важни събития. Три месеца, през които Европа гледаше към България.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.