В австрийското европредседателство за Турция няма да се направи стъпка напред, смята Чавушоглу

"Ако ЕС не облекчи визовия режим за турските граждани, споразумението за мигрантите и реадмисията няма да действа", предупреди външният министър Мевлют Чавушоглу.

Той подчерта, че това не е заплаха или изнудване, а двете страни трябва да изпълнят ангажиментите си. 

СЛЕД 10 ЧАСА ПРЕГОВОРИ: Лидерите от ЕС се споразумяха за мигрантите (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Когато подписахме споразумението с ЕС, в него бяха заложени 3+3 млрд. евро помощ за сирийските бежанци в Турция. Първият транш трябваше да пристигне до края на 2016 г., но бюрокрацията на ЕС забави тази процедура. Напоследък се отбелязва по-голяма активност и ние също ще трябва да ускорим проектите за бежанците, след като бе гласуван и вторият транш от 3 млрд.евро. Надявам се бюрокрацията да си е научила урока и този път да действа по-бързо. Парите ще се насочат към сирийците като проекти“, посочи Чавушоглу.

Турция премахва извънредното положение

Той коментира започващото австрийско европредседателство, в което, според него, за Турция няма да бъде направена и една стъпка напред, макар Анкара да полага всички усилия за нормализиране на отношенията. Чавушоглу изрази съжаление, че австрийският канцлер е „по-краен и от крайно-десните екстремисти и постоянно опитва да прилага мерки срещу Турция“.

Турция - от Ататюрк до Ердоган

Според него извънредното положение изобщо не нарушава и не ограничава правата и свободите на турското общество, а изборите са показали, че не засяга политическия и ежедневния живот. Той подчерта, че гледната точка отвън е грешна, защото извънредното положение е наложено заради борбата с терористичните организации и след опита за преврат.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.