Гласуването се проведе в петък сутрин

Предизвестено: кабинетът "Борисов 3" оцеля при втория вот на недоверие. Левицата искаше оставката на правителството заради проблеми със сигурността. Повечето депутати обаче подкрепиха кабинета. Той беше отхвърлен със 104 гласа „за“ и 131 „ против“.

Общо 93-ма депутати от ГЕРБ са гласували „против” вота на недоверие. Същото решение са взели и 25-има представители на „Обединените патриоти”, 12-има – на ВОЛЯ и един независим депутат.

„Ако трябва да обясня нашия отрицателен вот, изгледайте имитацията на дебата от изминалия ден, свалихте още надолу ниския рейтинг на институцията. Ще подредим хаоса в образованието, който направихте, заради който берем горчиви плодове - цветарите ни, при които ни поръчват венците да пишат председател с Ц, такива са резултатите от прословутите ви реформи години наред”, заяви Марешки.

ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ: Рекордно кратки дебати в пленарната зала

Искането на БСП срещна подкрепата на 79 социалисти, 24-ма от ДПС и един независим.

По конституция, за да бъде успешен вотът, а кабинетът – свален, са необходими гласовете на минимум 121 народни представители. 

Искането за сваляне на правителството беше внесено от БСП и срещна подкрепата на ДПС. Гласовете на депутатите от тези две партии обаче не стигнаха за сваляне на кабинета.

Дебатите се проведоха във вторник и бяха рекордно кратки - продължиха едва час и половина.

Драгомир Стойнев заяви, че от БСП ще подготвят трети вот на недоверие.

В петък в пленарната зала се разразиха бурни дебати и по предложението на левицата за отмяна на лятната ваканция на депутатите. От БСП поискаха парламентът да работи без почивка, за да се приемат закони, важни за хората с увреждания. Предложението беше категорично отхвърлено.

„Аз обикновено се колебая при вот на недоверие, но сега съм категоричен, колегите от БСП можеха да се постараят повече. С малко по-сериозни задълбочени аргументи. Има контра аргументи в международен план. Ние бяхме председатели на ЕС. Нямаше мнение от нашите гости, което да е отрицателно. Чухме само похвали за нашето правителство. Също така и за сигурността по границата”, заяви от своя страна Волен Сидеров.

В подкрепа на аргументите си за справяне в сектор сигурност Цветанов цитира Доклад на Съединените щати за справяне с трафика на хора. Там България е оценена по-високо в сравние с годините преди това.

„Когато се правят популистки мотиви, когато те не обслужват националните интереси, а тясно партийните интереси, това може би означава, че популизмът се явява най-голямата заплаха за националната сигурност.Това, което постигна кабинетът Орешарски, да ни прати във втора група под особено наблюдение. БСП вие там ли искате да ни върнете отново. Правителството демонстрира усилия, спрямо отчетения период и именно заради това издигаме България във втора група, ние намерихме мястото, което заслужаваме от 2001 до 2013г. Колеги от БСП вие не може да бъдете алтернатива на правителството”, каза Цветан Цветанов.

„Считам, че се справяме добре. Поне така си мислим ние. Сравнително добре спрямо периоди назад. Поне да ни посочат кривиците, защото няма как да не правим грешки”, заяви вътрешният министър Валентин Радев.

Два неуспешни вота на недоверие рамкираха българското европредседателство - в началото и в края му. В Брюксел премиерът Бойко Борисов коментира, че на опозицията й било  криво, че всички отчели, че България се справила перфектно.

Как депутати от отделните парламентарни групи коментираха вота на недоверие преди гласуването му вижте във видеото по-долу:

Репортер: Лора Инджова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.