Управляващите се включиха само с две кратки реплики

Рекордно кратки дебати по вота на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов.

Дискусията за сигурността приключи само за час и половина. Управляващите предимно мълчаха и се включиха само с две кратки реплики.

Левицата упрекна кабинета в невъзможност да осигури спокойствие на гражданите, провал в борбата с контрабандата и събираемост на приходните агенции, политически назначения на сектор "Сигурност". 

Елена Йончева: Вотът е за липсата на сигурност

Управляващите отвърнаха, че не виждат смислени аргументи във вота на недоверие, а вицепремиерът Красимир Каракачанов го определи като "смешен". 

Точно в 13 ч. парламентарният звънец удари, а по-малко от час и половина по-късно приключи. Това се оказаха едни от най-кратките дебати в парламентарната история. Старт на дебатите даде новината, която лидерът на червената опозиция Корнелия Нинова съобщи в пленарната зала за избягал арестант, задържан за наркотици.

Разискванията в залата бяха открити с новината, съобщена от лидера на БСП Корнелия Нинова, за избягал от ареста на полицейско управление в Пловдив, който бил задържан за наркотици. 

"Със съжаление разбираме, че започваме този дебат в момент, в който разбираме, че арестант се е отклонил от втория етаж на районното полицейско управление в Пловдив", заяви тя.

"Бягат затворници. И днес избяга един - скочи от терасата. Такива работи се случват и аз имам графики и ги показвам, че това се е случвало и сега по-малко се случва. Забравихте ли този в Лесово, сега този в Ловеч. Видяхте как го хванахме този за 52 часа само. Защо вадят от контекста единични случаи!", контрира вътрешният министър Валентин Радев.

Левицата изрази съмнение в твърдостта на позицията ни за мигрантите, която премиерът Бойко Борисов ще защитава пред Европа. 

Борисов: Внесеният вот на недоверие към кабинета е неоснователен

"Дали е вярно това, което писа кореспондент на "Файненшъл таймс" - че Борисов е напуснал тази най-важна за България и Европа среща, за да гледа мач от Световното първенство?", попита Нинова. 

По време на конференция на европейските синдикати в София премиерът Бойко Борисов коментира дебатите и отсъствието си от парламента. 

"Вотът си е вот. Той си върви. Има парламентарни групи, които се нападат. Хубавото на вота е, че се очерта алтернативата - БСП с ДПС пак. Ако искате, да ви е честито!", заяви той.

Тома Биков: В мотивите за вота на недоверие няма и 100 грама политика

След кратките дебати в зала политическата битка се прехвърли в кулоарите.

"За първи път в българската история на българския парламент, при внесен вот на недоверие депутати от управляващата партия не взеха думата и не защитиха своето правителство и своя министър-председател", коментира Елена Йончева от БСП.  

"Аз не видях никакъв аргумент в нито едно от изказванията или в представянето на тези мотиви", отвърна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

А в знак на бойкот почти всички депутати на Веселин Марешки отсъстваха от парламента, за да пълнят дупки на ул. "Милосърдие" във Варна. 

„Ако всички депутати днес не участваха в този срамен и долнопробен спектакъл, в който едните се правят на управляващи, а другите се правят уж на опозиция, а всъщност са едни и същи, ние в този спектакъл нямаме роля. Затова решихме да използваме този ден и да бъдем полезни на хората”, коментира Веселин Марешки. 

Вторият вот на недоверие към третото правителство на Бойко Борисов ще се гласува в петък от 9.00 часа. 

Репортер: Лора Инджова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.