Това не е моята оценка, а оценката на нашите партньори, заяви министърът

Категорично се справихме с европредседателството и то доста успешно. Това не е моята оценка, а оценката на нашите партньори. Това заяви в ефира на NOVA Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Бяхме много динамични, много гъвкави”, заяви още Павлова.

България предава на Австрия председателството на Съвета на ЕС

Тя коментира, че българското председателство на Съвета на ЕС се е сблъскало с тежки предизвикателства – мигрантската криза, търговската политика на американския президент Доналд Тръмп.

„Много точно бяхме напипали пулса на проблемите и темите, по които трябва да работим”, заяви още Павлова. „Не може да си представите какъв огромен обем работа сме свършили”.

Борисов в Брюксел: Направихме добро председателство, дадохме добра основа за Австрия (ВИДЕО+СНИМКИ)

По темата за мигрантите, България е предложила – засилване на външните граници, спиране и проверка на тези, които влизат още на външната граница, икономическите мигранти да бъдат връщани, а за реално търсещите убежище да се търси възможност за настаняване в Европа.

„И камък не остана необърнат по тази тема”, заяви Павлова.

По думите й системата за миграционното управление на миграционните потоци в Европа се базира върху 6 законодателни акта, а България е успяла да предоговори 4 от тях.  

Павлова обясни, че вече има пълно съгласие за граничния контрол. Освен това има съгласие за реформа на Фронтекс. Одобрен е и вторият транш за средствата за Турция.

„Досега ни гледаха с недоверие, подценяваха ни, не ни познаваха. Вече ни имат доверие, гледат на нас с различен поглед, вече сме играч в политическата сцена”, заяви Павлова.

„Алфа Рисърч”: Всеки пети смята, че България се е справила много добре с Европредседателството

Министърът изтъкна, че от председателството е имало и ползи за икономиката.

„Вместо от 20 000 беше посетена от 36 000. Тези хора ще се върнат и като туристи, и като инвеститори”, смята Павлова. „Страната ни се движи в правилната посока, с много добро темпо и нагоре”.

Относно председателството на Австрия, Лиляна Павлова заяви, че тя си е избрала и трите български приоритета – сигурност и миграция, Западните Балкани, дигитална Европа.

„Имаме пълна приемственост”, допълни Павлова.

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.