Официално страната ни предава щафетата на Австрия в събота

Серия от събития се проведоха в сряда по повод закриването на българското европредседателство, а кулминацията бе в Националния дворец на културата.

На официална церемония София символично предаде щафетата за европредседателството на Австрия.

Музикалният финал на българското европредседателство бе поставен под звуците на известния австрийски композитор Густав Малер. Под ръководството на маестро Емил Табаков на сцената на Зала 1 на НДК се качиха повече от 400 български и австрийски изпълнители.

„Алфа Рисърч”: Всеки пети смята, че България се е справила много добре с Европредседателството

Финалът на европредседателството поставя началото на истинския път за България. Заветът бил оставен още през 2005 г. при един от разговорите за членството, а сега - оправдан, казват анализаторите.

България отчита успешни шест месеца начело на Европа.

Една от големите индиректни ползи от председателството ни на Съвета на ЕС е, че променихме имиджа и познаването на България”, заяви министър Лиляна Павлова на дискусия "Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 - резултатите" в НДК. 

София е станала домакин на близо 300 събития, а страната ни е посетена от над 50 000 делегати от цял свят. Открояват се две важни срещи - тази на върха с Турция и тази, посветена на Западните Балкани.

Лиляна Павлова: Променихме имиджа и познаването за България

Смелост сме показали с темата за мигрантите и искането за затваряне на външните граници. Опасността от бежанска криза обаче не е отминала. Сега била необходима единна позиция. В противен случай Европа я грози нова опасност.

Официално България предава щафетата тази събота. Закриването на председателството обаче започна. Националната галерия отвори врати за всеки, който иска да види посланията на евролидерите, оставени в София, през май.

Репортери: Габриела Андреева, Методи Владимиров

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.