Това се случва преди посещението на Ангела Меркел

Президентът Румен Радев обсъди с представители на водещи германски компании, развиващи бизнес у нас, перспективите и трудностите пред чуждестранните инвеститори в България. Срещата се проведе на „Дондуков“ 2 и в нея участваха фирми, членуващи в Германо-българската индустриално-търговска камара, съобщава БГНЕС.

„Галъп”: 56% вярват в президентската институция

Германия е стратегически партньор за България и ние високо ценим усилията на институциите и бизнеса за разширяване на двустранните икономически отношения, заяви Румен Радев. По думите на президента, българската държавна администрация трябва да подобри работата за привличане и задържане на инвеститори у нас. „Това ще допринесе не само за развитието на икономиката, но ще създаде положителни модели в обществен и институционален план“, заяви Румен Радев.

България с еврорамо за Западните Балкани (ВИДЕО)

По думите на президента една от възможностите за повишаване на конкурентоспособността на страната ни е адекватна политика при въвеждането на електронно управление и услуги. Президентът и представителите на бизнеса обсъдиха предприемането на мерки за връщането у нас на млади българи, дипломирали се в чужбина, както и за задържането на квалифицираната работна ръка на пазара на труда в България.

Румен Радев посрещна японския премиер Шиндзо Абе (ВИДЕО + СНИМКИ)

От Германо-българската идустриално-търговска прогнозират пореден рекорд в търговския стокообмен между двете страни за 2017 година, като за изминалата година българският износ се развива изпреварващо в сравнение с вноса от Германия.

Японският премиер: Радвам се за визитата в България, която е първа за нас (ВИДЕО+СНИМКИ)

Германските компании призоваха за устойчивост в законодателната рамка и откроиха недостига на работна ръка, квалифицирана според нуждите на бизнеса, както и липсата на дългосрочна стратегическа визия в икономически и политически план, като основни трудности пред инвеститорите за разрастването им на българския пазар.

СЛЕД ВЕТОТО: Депутатите отново обсъждат Закона за корупцията

Много от представителите на малкия и среден бизнес срещат редица административни препятствия, повишаващи риска от корупция, беше посочено още по време на срещата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.