Целта на организаторите е да вдигнат рейтинга

Организаторите на наградите „Оскар“ са поканили група телевизионни знаменитости, които да разчупят стереотипа на церемонията и да вдигнат телевизионния ѝ рейтинг по време на 96-ото издание през март. Известният телевизионен и музикален продуцент Радж Капур (съименник на легендарния индийски актьор) ще бъде изпълнителен продуцент и водещ на предаването, предаде БТА. 

Музикалната продуцентка и рeжисьорка Кейти Мълън също ще бъде изпълнителен продуцент, а Хеймиш Хамилтън ще се завърне като режисьор за първи път от близо десетилетие насам, съобщиха от филмовата академия.

Raj Kapoor And Katy Mullan Named Executive Producers For 96th Oscar Show; Hamish Hamilton Set As Director (click photo below for story) https://t.co/nEYgf0nodX

— Deadline Hollywood (@DEADLINE) October 17, 2023

Капур, който работи по наградите „Оскар“ през последните седем години, има участия като продуцент и в наградите „Грами“ и „Еми“.

Снимка: Getty Images

Мълън е продуцент на „Красавицата и звяра“ и на церемониите по откриването и закриването на Олимпийските игри в Лондон.

Хамилтън пък има в биографията си три телевизионни предавания за академичните награди, включително 82-ите „Оскари“ с водещи Стив Мартин и Алек Болдуин и 86-ите награди с водеща Елън Дедженерис, в допълнение към 14-те полувремена на Супербоул и откриването на Олимпийските игри в Лондон.

„Тяхната дълбока любов към киното, свежа визия и огромен опит в телевизионните предавания на живо са идеални за нашето обновено шоу“, заявиха в съвместно изявление главният изпълнителен директор на Академията за кинематографично изкуство и наука Бил Крамър и нейният президент Джанет Йънг.

Подобно на много други награди, „Оскарите“ претърпяха спад в рейтинга през последните години и то не само заради пандемията. Тазгодишната церемония, водена от Джими Кимъл, привлече 18,7 млн. зрители през март. Макар и значително подобрена в сравнение с 10,4 млн. души през 2021 г., и 16,6 млн. души, които станаха свидетели как Уил Смит удря шамар на Крис Рок през 2022 г., това беше все пак и третото шоу с най-нисък рейтинг. Преди 2018 г. зрителите никога не са били по-малко от 32 милиона.

Все още не е обявен водещ на церемонията на 10 март в театър „Долби“ в Лос Анджелис догодина.