Мариета Николаева

Старши криминален и разследващ репортер 

Мариета Николаева е доказан журналист с над 24-годишен опит в криминалната и разследваща журналистика. Завършила е Софийската математическа гимназия, а висшето си образование получава в УНСС, специалност „Икономика и управление на масмедиите“.

Работила е в различни печатни издания. През 2002-ра година се присъединява към екипа на NOVA. От 2010 до август 2022 се занимава с разследваща и криминална журналистика в bTV. От 1 септември 2022 г. се завръща в NOVA.

Мариета Николаева е отразявала почти всички значими криминални събития и тежки инциденти у нас. Автор е на десетки разследвания в почти всички сфери. В трилогия без аналог разкрива просешката мафия у нас, разобличава кандидати за управници с фалшиви дипломи, разкривала е държавни служители, част от педофилска мафия, злоупотреби със социални помощи и съмнителни обществени поръчки. Има редица награди за борба с наркоманиите, а филмът й „Дрогирани на пътя“ води и до важни законови промени. Автор е и на поредица от разследвания за схеми в държавни структури, като заради разкритията й за корупционни схеми в столичната „Пътна полиция“ е удостоена с приза „Достойните българи“ през 2006-та година, когато е част от екипа на NOVA.

Email: marieta.nikolaeva@ntv.bg

Статии