Под надслов "Де е България" на 1 март тази година в град Лион, Франция бе отбелязан българският национален празник. Организатори на събитието са четирите българо-френски асоциации* на територията на община Рон-Алп, които предложиха на събралата се публика едно нетрадиционно пътуване из България, нейната история, култура и танци. Честването на Трети март е една дългогодишна традиция, която позволява всяка година на българската общност да се обедини и почете тържевствено националния празник на България.

Пътуването из България започна с децата от българското училище "Иван Вазов" в Лион, които поканиха гостите на техния урок по родолюбие. С оригиналната си хореография и мизансцен фолкорна група От Извора и детски танцов ансамбъл Шарено герданче пък потопиха публиката в историята на една славна българка - Райна Попгеоргиева. А музикална формация "Хармония" към асоциацията на българските студенти в Лион подари на събралите се българи и французи китка от фолкорни ритми, съвременни песни и класически изпълнения.

С финалните си думи водещите сякаш обобщиха целия спектакъл : От думата Род идва Родина. Родът на Българите, където и да са по света ще бъде жив чрез нашите деца, чрез разказите за България, чрез пътуването из нейната история и незабравата на нейното минало. За да прероди себе си, за да продължи себе си, за да бъде вечен българския род. Честит Трети март, Българийо!!!

Във втората част на празника се включиха специални гости, които поздравиха българската общност с честването на националния й празник - момичетата от руската балетна формация "Сирарпи", танцова школа за салса " Байла Кон Миго", рок групата към университета Лион 2, както и музикантите от "Банд а Балк" - френска група за балканска музика.

Вечерта завърши с дегустация на традиционни български ястия и множество приятелски срещи. На тържеството присъстваха повече от 400 души. Българи и французи затанцуваха ръка за ръка в ритъма на завладяващите български хора.

* Асоциация Ешанж Рон-Алп-България (Председател Христо Костов), асоциация Български език и Култура-Европейско културно наследство, българско неделно училище Иван Вазов (Председател Илица Георгиева), Асоциация От Извора(Председател Анита Рокенстрокли), асоциация на българските студенти в Лион (Председател Христина Станкова)