Престъпниците се плашат повече от Върховното мешере, отколкото от съда и килията...

Започват опити за легализирането на Върховното мешере и неговите решения. Това съобщиха ромски лидери за вековния съд, който работи по неписани закони.

 

Те ще настояват правилата за ромите да станат принципи за медиация, за да се постигат извънсъдебни споразумения.


За първи път екип на \"Календар\" беше допуснат до събрание на върховния ромски съд. Според законите у нас той не съществува. Заседава, ако двете страни съберат достатъчно пари.


Решението на мешерето може да бъде обжалвано само веднъж. Членовете би трябвало да бъдат единодушни за това, което отсъждат.


По казуса заседават 9 от върховните мешерджии, а в процеса участват всички роднини. Те са адвокатите и обвинителите. Заседанията на мешерето продължават до 12 часа.


Всички в мешерето могат да се изкажат, но решението рядко се обжалва, защото, както казват, \"трябва да береш срам два пъти\". 

Не се подават сигнали в полицията или прокуратурата. Мешерджиите разследвали сами и получават пари от двете страни в процеса.


Ромското правораздаване се предава по наследство, но ако някой от рода е изгубил репутацията, губи и шанса да бъде съдия. Други просто са се отказали заради по-радикалните опити да променят ромските закони.


Иначе заради краткия процес, съкратените процедури и липсата на условна присъда за тежко прегрешение, мешеретата под небето едва ли ще бъдат заменени от сградите на Темида.