А чия е отговорността по почистването им - вижте...

Въпреки опасността от надвисналите висулки, кратка обиколка на екипа ни показа, че в голяма част от сградите ледът не се премахва. По нестандартен начин, с обстрелване, в Русия са намерили решение на проблема с опасните висулки. У нас това се прави не с оръжия, а с катерене.

 

Ако върнем лентата назад, приготовлението и премахването на опасните заледявания отнема доста време и опит. Това обаче е единственият начин да сме сигурни, че под фасадата на блока ни не ни грози опасност. Най-големият проблем за алпинистите се оказа не спускането от покривите, а фактът, че хората се обаждали в последния момент.

 

Естествено, нищо не става безплатно. Дори заплащането обаче си струва, ако висулката заплашва да се отчупи и да падне върху случайно преминаващ човек. По тази причина в ето тази кооперация решили да отстранят опасните ледени късове.

 

\"Видяхме падащ лед сутринта, когато идвахме на работа и по-късно чухме и за нещастието, което се е случило с този човек и решихме незабавно да потърсим фирма за почистване на сняг и лед\", разказа гражданин.

 

Има възможност да се поставят и специални нагреватели, които не позволяват да се образува лед. Тази възможност е по-скъпа, но и по-ефикасна, обясняват алпинистите.

 

Иначе, от Столичната община обясниха, че обезопасяването на всяка частна сграда е задължение на хората, които живеят в нея. Пак на тях е и отговорността при инцидент.

 

\"Проверяваме всеки ден. Когато секторният инспектор работи, той проверява за всичко, включително и за непочистени тротоари\", твърди Веска Георгиева от Столичния инспекторат.

 

Наша обиколка показа, че заради ледени късове на доста места в столицата е по-добре да заобикаляме первазите. В противен случай, ни грози опасност да осъмнем в болница.