Кметът на община Царево е издал заповед за забрана извършването на ритуала...

Участници във фейсбук група против обичая „тричане\", ще проведат мирен поход до странджанското село Бродилово. Целта им е да предотвратят извършването на ритуала и тази година. Походът е предвиден за събота, 25 февруари. За инициативата разказва Цеца Алексова.

Според защитника на животните - Маргарита Пеева ритуалът тричане не се съвместява със съвременните понятия за морал и нарушава редица закони: „Ние сме страна в Европейската общност и сме подписали Лисабонския договор. С този ритуал ние първо нарушаваме чл. 13 от този договор, който казва, че животните са чувстващи същества.\"

Тричане е част от обичая Кукеровден и се изпълнява в събота, преди Месни Заговезни над река. Около гърдите на кучето се усуква въже, вързано на два кола. Когато те се отдалечат, кучето се върти и пада  във водата.

„По този начин самите хора смятат, че прогонват лошото от кучето като животно. В същото време пък кучето като представител на вълчия свят е с едни двойствени - то е хем доброто, хем лошото\", обясни Пламена Кирова- зав.отдел Етнография -РИМ-Бургас.

Специалистите по етнография смятат, че няма опасност за кучетата. Пламена Кирова подчерта, че лично тя, разговаряйки с местните жители и с ветеринарни лекари, не е чула за случай куче след като е било тричано да умре.

Според Маргарита Пеева обаче: „Животните нямат логично мислене. Когато ги вържеш горе и ги въртиш, те не могат да си помислят, че евентуално ще стават космонавти и затова тренират. Те изпитват неистов панически ужас. Това за животното е безумен стрес. И от българското законодателство и от европейското това е абсолютно забранено.\"

Кметът на община Царево е издал заповед за забрана извършването на ритуала.