В шест града в страната почетоха паметта на загиналите при катастрофи...

В шест града в страната почетоха паметта на загиналите при катастрофи. Мирните шествия под наслов „Безопасни улици\" в София, Варна, Плевен, Бургас, Симеоновград и Велико Търново бяха организирани от близките и приятелите на загиналите на пътя.

 

За пореден път организаторите поискаха по-строги наказания за шофьорите, които при инцидент на пътя са отнели живота на невинни хора. В Симеоновград родители и близки на загиналите шестима младежи се събраха на лобното им  място. Децата бяха блъснати от пиян шофьор на Великден. В столицата протестното шествие започна от НДК.

 

Преди две години семейството на Станка Гаврилова губи единия си син. Тогава той е на 17 години.

 

„Автомобил навлязъл в насрещното с много голяма скорост. По думи на очевидци скоростта е била над 100 км и след удара той отхвърчал на 34 метра от мястото на удара\", обясни Станка.

 

След инцидента шофьорът избягал, по-късно става ясно, че колата е карана от жена. Днес Станка и близките й отново са на улицата, за да припомнят, че исканията им трябва да бъдат чути, а не забравяни: „Аз мисля, че това е проблем на цялото общество, защото това, което мога да направя днес за сина ми, който вече го няма, е единствено да пускам бели балони във въздуха, което направихме миналата година в деня на катастрофата, да се надявам, че когато затворя очите си някой ден, той ще бъде първото нещо, което ще видя\", каза майката.

 

Две години след катастрофата виновен няма. До съдебно дело не се стига, защото жената, която е блъснала 17-годишното момче умира от инфаркт.

 

Близки и приятели на загинали при катастрофи поставиха цветя пред Съдебната плата, за да почетат паметта им.

 

Протестиращите отново настояха да отпадне окончателно възможността за споразумение между съда и прокуратурата при такива дела. Сред исканията им е и отмяната на условната присъда за шофьорите причинили смърт. Преди дни стана ясно, че тези предложения ще залегнат като промени в закона.