Според Бойко Борисов ветото ще даде още един шанс да се постигне най-доброто за гражданите...

 

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето над Закона за горите. Реакцията на държавният глава идва на четвъртия ден от приемането на поправките, срещу които протестираха хиляди. 

 

Поредна блокада в центъра на София беше планирана и за тази вечер, на Орлов мост. Началният час беше обявен за 19.30. Единствената промяна е в надслова на събитието - първо беше "да  блокираме Орлов мост", сега вече е "днес празнуваме на Орлов мост". 

 

Въпреки че в петък управляващите отстъпиха от приетите текстове, които щяха да позволят да се сече повече от прираста, в горите под 20 декара без лесоустройствен план, а по поречията без изключения за ценните растителни видове, президентът налага вето над целия закон. Официално Росен Плевнелиев ще говори едва в понеделник. Ето акцентите от писмените му мотиви. 

 

"Реакцията на българските граждани срещу част от разпоредбите на приетия закон показва, че в българското общество не е постигнато съгласие относно правилата за ползването, стопанисването и упражняване на правото на собственост върху земеделски земи и гори. Тази реакция е оправдана, като се има предвид дефицитът на диалог, при който протече неговото приемане. .... Конституцията ми дава право да върна закон за ново обсъждане и в този случай използвам правото си и оспорвам закона по принцип. Смятам, че трябва изцяло да се преосмислят направените промени и ветото ще даде възможност да се постигне разбирателство по тези толкова важни национални въпроси", отбелязва държавният глава.

 

Най-спорната поправка в закона - без промяна в предназначението на земята, в горите да се градят спортни съоръжения за 30 години, не е изрично откроена в официалния текст на президента. Горещата точка остана без отговор и в петък след срещата на протестиращите и управляващите. 

 

Още преди приемането й, поправката беше определена като най-лобистката в историята на настоящия парламент - около тази квалификация се обединиха и червени, и сини. Като не се променя предназначението на земята, отпада задължението на бизнеса да плаща такса - по сметките на опозицията с това държавата ще бъде ощетена с десетки милиони. 

 

Мнозинството обаче борави с други изчисления - от новите писти държавата ще печели, такси все пак ще получава от учредяването на право на строеж и ще си остане собственик на земите. Фирмата, визирана като конкретен печеливш от поправката в закона, е собственик на ски съоръженията на Витоша - този сезон в планината така и не се състоя, понеже фирмата заяви, че не може да работи в условията на Закона за горите, отпреди промените. 

 

Сега, с промените, коментарът на "Витоша ски" беше, че работата им ще се улесни, но не съвсем, предвид стриктното екологично законодателство в страната. 

 

Към един на обяд днес в социалната мрежа над 4 хиляди души заявиха, че ще протестират за поредна вечер срещу поправките в закона. Над 6 500 души бяха подписали петиция за президентско вето в същия международен портал, който събра и над два милиона подписа срещу търговското споразумение АCTA. 

 

За утре се готви контрапротест, в защита на закона в днешния му вид, очаква се блокада на пътя за Симитли. Междувременно днешните празнуващи са готови да блокират Народното събрание. А с протестни плакати разполагат и сънародниците ни в Париж - вече ги вдигнаха пред Лувъра.

 

Според премиера Бойко Борисов ветото на президента ще даде още един шанс да се постигне най-доброто за гражданите. Според него по повечето от спорните моменти в закона вече има консенсус с природозащитниците. Премиерът се е разпоредил предстоящите промени, да стават след задълбочени дискусии. 

 

Борисов призовава протестиращите да изразяват позицията си по цивилизован начин без да се поддават "на криминалните групи на октопода, кокаиновите крале, на олигарси и на партии".