27-годишният мъж беше в кома и е починал в 1:30 часа тази нощ...

Почина един от работниците, които пострадаха в четвъртък при трудова злополука в помпена станция на ВиК в Поморие. 27-годишният Добрин Клинчарев беше най-тежко пострадалият при обгазяването. Останалите трима са в реанимацията на бургаската болница.

 

Констатирани са сериозни нарушения на трудовия процес. Това сочат първите резултати от проверката на областната Инспекция по труда.

 

27-годишният Добрин Клинчарев е починал в 01.30 часа тази сутрин в отделението по реанимация на болницата в Бургас. Той бе приет в кома, след като бе вдишал големи количества азотни изпарения.

 

„Причината за смъртта в чисто клиничен аспект - пациентът е бил с много тежък белодробен отток, с много тежък мозъчен отток. Всичко това е доказано на база изследвания, които са извършени. Като причина за това състояние е било интоксикацията с вредни газове - основно метан и азотен диоксид", каза д-р Стелиян Славов- зам.-директор на МБАЛ-Бургас.

 

Състоянието на останалите трима според лекарите е стабилно, въпреки че все още се намират в отделението по реанимация на бургаската болница.

 

Проверка на областната инспекция по труда показва, че има сериозни нарушения на трудовото законодателство, довели до трагичния инцидент.

 

„Това момче точно, защото то е момче на 26-27 години младеж, по направена от нас справка, в регистрите на НАП няма регистриран към този момент и към вчерашния момент трудов договор с нито един работодател на територията на България", обясни Павлин Васков, директор на Инспекцията по труда в  Бургас.

 

От ВиК – Бургас отказаха коментар по случая с мотива, че дейностите са извършвани от фирма-подизпълнител. От фирмата също се въздържаха от коментар заради извършваните в момента проверки за нарушаване на трудовото законодателство.

 

„След като е настъпила злополука, най-вероятно има, защото самата технологияя  на злополуката подсказва, че тези хора са били достатъчно продължително време в среда, която не е била здравословна за тях. Но каква е конкретната причина, за да се създаде такава среда и защо те не са успели да излязат навреме от там тепърва пердстои да установим", допълни шефът на Инспекцията по труда.

 

Това не е първият за годината случай с фатален край по време на трудов процес в региона.

 

От фирмата "Химтех" обясниха, че починалият Добрин Клинчарев е имал трудов договор и обещаха да го покажат в следобедните часове. От Окръжната прокуратура в Бургас уточниха за Новините на Нова, че по случая вече е образувано досъдебно производство. На този етап обаче няма подведени под отговорност лица.

 

Репортер: Цеца Алексова