За по-малко от месец и положина те са гасили 14 пожара. Готвят се за бунт заради пироманските атаки...

Жителите на шуменското село Каменяк се готвят за бунт заради пиромански атаки. За по-малко от месец и половина те са гасили 14 пожара. През последните дни са опустошени и две големи къщи.

От началото на месец май хората гасили 14 палежа. Пламъци лумвали в различни части на селото, първо горели сметища, после бали със сено, училището, а тази седмица изгорели и две къщи. Хората вече са на края на силите си. Спят на смени за да се пазят от пиромана.

Разкрити са 7 извършителя – 6 малолетни деца и 1 деветнайсет годишно момче. Те признали за малките палежи. Последните два пожара, последният от миналата нощ, взривиха обстановката в селото и жителите му се готвят за гражданско неподчинение. Това доведе тази вечер в Каменяк кметове и полицейски началници.

Униформените поискаха време за да стигнат до престъпника. Имали заподозрени, подбудите им били хулигански. Местните обаче не вярват в ефективността на обещаваните полицейски мерки.

Жителите на Каменяк настояват за ефективна закрила. Общинският кмет Нуридин Исмаил пък обеща да обсъди идеята за сформиране на платена охрана от безработни.

Репортер: Лили Панайотова