Работи по две основни версии – за умишлено убийство и грабеж с последвало убийство.


Трупът, намерен на 13 юли в Лесопарка "Липник" край Русе, е на 34-годишния лихвар Явор Николов, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Валентина Личева. Макар ДНК-експертизата все още да не е готова, са събрани други доказателства, които потвърждават самоличността на убития.

Вече има и задържан за убийството - П.А., на 43 години.

На 18 юли е гледана мярката му за неотклонение и е бил оставен за постоянно в ареста. Решението може да се обжалва пред Апелативния съд.

По неофициална информация се разследва и още един заподозрян.

От прокуратурата съобщиха, че се работи по две основни версии – за умишлено убийство и грабеж с последвало убийство.

Припомняме ви, че трупът бе открит в полуразложено и обгоряло състояние на 13 юли в Лесопарк "Липник". Той е бил захвърлен в гористата местност между селата Николово и Червена вода край черен път, в близост до нерегламентирано малко сметище. Още в началото имаше съмнения, че тялото е на изчезналия преди около три седмици от Русе 34-годишен златар Явор Николов, който е обявен за издирване.

Служители в златарското ателие бяха подали сигнал в полицията, след като шефът им не се е явил на работа и не вдигал телефона в продължение на 3-4 дни.

Мъжът е собственик на заложна къща и валутно бюро в Русе, въртял е търговия със злато, сребро и антиквариати, но по неофициална информация се занимавал и с лихварство. Предполага се, че невърнат дълг е причина за смъртта му.

Това е третият убит лихвар в Русенско за последните 3 години. През октомври 2009 г. беше убит 75-годишният Михаил Калинов, чието тяло няколко месеца по-късно бе намерено в тресавище край Тутракан. През февруари 2011 г. беше убит беленският лихвар Илия Джеков. Неговото тяло пък беше хвърлено в дере по пътя между селата Беляново и Новград, като бе инсценирана автомобилна катастрофа.