Министър Цветанов потвърди, че става дума за терористичен акт с участието на камикадзе...

Осем са жертвите на взрива до този момент – петима от туристите са загинали на място в автобуса, шестият е камикадзето, седмата жертва е българинът – шофьор на буса, а осмият починал е жена, която е транспортирана в болница в София. 

 

Нямаме информация високопоставени лица от Израел да са били в автобуса, подчерта министърът

 

Не сме засичали информация за подготовка на терористичен акт, коментира в изявление вицепремиерът и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. 

 

Той потвърди, че става дума за атентат с участието на камикадзе. В него е намерена шофьорска книжка от Мичиган, която по проверка от американските власти, става ясно, че е фалшива. 

 

Разследващите са иззели отпечатъци от атентатора. В момента се извършва оглед на мястото, очаква се през деня той да е още по-прецизен, коментира министърът на вътрешните работи.

 

На въпрос на Николай Дойнов от Нова телевизия къде е бил пропускът в сигурността, за да се стигне до атентат, Цветанов отговори: „Това е човек, който по никакъв начин не се отличава от останалите хора. Облечен е бил туристически – с бермуди, имал е раница. Няма как всяко лице да бъде спирано за проверка”. 

 

Лицето, което предизвика този акт, се е насочило точно към автобуса с израелски граждани. Тоест, може да се каже, че това не е атентат срещу България, подчерта Цветанов. 

 

При подготовката по придвижване на пътниците към автобусите, докато капаците на багажното отделение са били отворени, лицето, по всяка вероятност, е свалило раницата с взрива. В момента се уточнява мощността му. 

 

Според министъра случилото се не е довело до отлив на туристическите резервации към този момент.