Същата сума ще плати за свободата си и другият изпълнителен директор на „Литекс комерс"...

Синът на бизнесмена Гриша Ганчев – Данаил, бе освободен от ареста срещу гаранция от 100 хиляди лева.


Специализираният съд промени мярката за неотклонение и на другия изпълнителен директор на дружеството „Литекс комерс” – Милко Димитров, който също е обвинен в участие в престъпна структура, изготвила схема за укриване на ДДС. За да излезе на свобода, Димитров също трябва да плати 100 хиляди лева, решиха  магистратите. 


Ивайло Талев, който прекара последните два месеца зад решетките, заедно с Димитров и Ганчев, също е освободен, но срещу гаранция от 15 хиляди лева.


Камелия Мирчева, член на Надзорния съвет на "Литекс комерс" до този момент беше под домашен арест.

Нейното наказание също бе променено в „Парична гаранция” от 5 хиляди лева.


За всички тях съдът прецени, че няма опасност да се укрият или да извършат друго престъпление.


На 29 май Специализираната прокуратура повдигна две обвинения на бизнесмена Гриша Ганчев. Според едното от тях той е ръководил престъпната група, в която са участвали сина му и останалите задържани по случая. Според другото – Ганчев е отправил заплаха за убийство към директора на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов.


На Ганчев бе наложена мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 500 хиляди лева. Забранено му бе да напуска страната.


Общо шестима участници в предполагаемата група за укриване на ДДС бяха задържани при спецакция "Захар", провела се на 10 май.