Други трима производители са получили актове от по над 1 300 000 лева

2 400 000 лева опита да укрие търговец на зърно във Варненска област. На нарушителя е съставен акт за източване на ДДС в особено големи размери.

Разкритията са направени в рамките на акцията, която преди дни обявиха, че започват данъчните и Икономическа полиция.

От началото на годината това е най-големият съставен акт на търговец. Други трима производители са получили актове от по над 1 300 000 лева.

За първото полугодие във Варненско, Териториалната данъчна дирекция е извършила повече от 930 ревизии, като една значителна част от тях е на производители на земеделска продукция, както и на търговци на зърнени култури.

„В края на краищата целта на НАП е не да наказва недобросъвестните - това е следствие от нашата работа, но да ги накараме да си плащат данъците своевременно. Правят  де опити, особено там, където има голям оборот от стоки, които бързо се реализират като зърното, месото, където такива случаи не ся рядкост”, обясни Васил Панов, директор дирекция „Контрол” на НАП.

Данъчните са сезирали Брюксел за промени в нормативната уредба, които да предотвратяват случаи свързани с източването на ДДС.

„Нашата дирекция по управление на риска е идентифицирала отдавна тези групи рискови стоки и не случайно сме поискали от Европейската комисия да ни разреши да прилагаме така нареченото „обратно начисляване” - тоест данъка, специално върху  зърнените култури, да се плаща от последния, на практика, когато излезе извън обхвата на Данък добавена стойност и чакаме разрешението, за да можем да го въведем. Това нещо е въведено в Румъния точно поради тези причини, тъй като търговията със зърно не в редки случаи става обект за злоупотреби.”, разясни Васил Панов.

И още – във видеото.

Репортер: Иван Черкезов