Положението им е утежнено, защото на борда на кораба не е имало друг товар освен кокаина

Задържаните моряци в Испания ще могат да се срещнат с български представител най-рано след 3 месеца. Това обясни вътрешният министър Цветан Цветанов. Той беше в Испания, за да проследи развитието на операция „Спартан”, при която беше задържан екипажът на кораба „Свети Николай”. На борда му бяха открити 3 тона кокаин.  

В следващите три месеца моряците няма да могат да разговарят с представител на българските власти или пък да прегърнат някого от близките си.

Положението на моряците е утежнено от факта, че на борда на кораба „Свети Николай” не е имало никакъв друг товар, освен трите тона кокаин, подчерта министър Цветанов.

Подробностите обаче все още не са ясни, защото нито един от задържаните 21 българи на борда все още не е разпитан официално от испанските власти.

Капитанът на кораба – Иван Станчев, е един от моряците, за когото българските власти твърдят, че има безспорни доказателства за участието му в схемата. Според прокуратурата, той се е познавал и е работел заедно с обвинения за организатор на престъпната група - Руслан Колев. Държавното обвинение твърди, че те са подбирали екипажа, който да превози трите тона кокаин.

Как коментира вътрешният министър Цветанов случая – гледайте във видеото.

Репортер: Надя Ганчева