За това съобщават от Българската асоциация на ощетените собственици на недвижими имоти

Роднини и близки са сред най-честите виновници за имотни измами. В кризата и безпаричието при обща собственост на апартамент или земя е най-лесно съсобственикът ни да го продаде или преотстъпи без наше знание, съобщават за все по-разпространената практика от  Българската асоциация на ощетените собственици на недвижими имоти.

 


Брат решава да получи добра цена за владян заедно със сестра си имот. Сестрата е в чужбина, и той решава да я информира  чак след благопрятно завършване на сделката. Такъв опит за самостоятелни действия, в която част от собствениците на жилище или земя не е информиран, е сред тези, които Асоциацията на ощетените собственици следи и предотвратява.

 


„Най-често се възползват съсобственици на имот. Защото ако вие имате сестра, да речем, тя може да се разпореди с имота. Не е проблем, има достатъчно правни методи на ръба или леко отвъд ръба на закона, които не могат да бъдат възпрепятствани”, обясни Ангел Ангелов, консултант по проблемни недвижими имоти.

 


Имотните измами са под вякакви форми и навсякъде в страната. Най-често се опитват да се разпоредят с имота ни, ако сме далеч.

 


„Повече от 60% от хората,които вписват имот, живеят в чужбина. Това са 30-45 годишни синове и дъщери, които се притесняват от това, че не са близко до баща или майка, роднини - използват системата ни за защита на имота си”, допълни Ангелов.

 

В гражданския регистър на асоциацията можем да обявим, че имота ни не е за продан. Така евентулният купувач, ще бъде информиран, че не сме съглсни на сделка, които и друг да му го предлага. И може да ни звънне, но това невинаги е достатъчно.

 


„Трябва да бъдем откровени. Всяка възможност да се предотврати всяка възможна имотна измама не може да бъде спряна”, подчерта консултантът.

 

Системата на асоциацията вече работи и с хартиени зяавки, тъй като не всеки разполага с компютър.

 

Репортер: Данаил Глишев