Началникът на ареста и един от надзирателите ще бъдат наказани заради самоубилия се германец

Инцидентът в Бургас, при който германецът Ролф Гремел се самоуби в ареста, показва сериозни пропуски в системата на правораздаване у нас. Това е позицията на зам.-министъра на правосъдието Пламен Георгиев, който лично провери как върви работата по случая в морския град.

48-годишният германец Хенри Щендберг беше открит с над 20 прободни рани в кабинка на плажа в Бургас на 29 август. Оказва се, че е убит от своя сънародник - Ролф Гремел. Виновникът признава всичко пред полицаите. В следствения арест обаче той се обесва с кабел.

“Този човек се е обесил с кабела на кабелната телевизия. Стърчал е от стената. Над вратата е имало решетка, от която се спускал около метър и половина кабел. Това всъщност е най-същественият пропуск”, каза Георгиев.

При подобни случаи се свалят дори коланите и връзките за обувки на арестантите, поясни зам.-министърът. Убиецът е престоял 2 часа в килията, преди да посегне на живота си. Не е имал телевизор, а кабелът е бил скрил зад решетките.

„Около 22:00 часа надзирателят е минал, получил е отговор, че арестантът е добре, и е подминал. След това отишъл в съседната килия и седнал до радиатора. Разговарял е 15-16 минути с жена, след което се върнал до Гремел”, уточни Георгиев.

Малко след това Гремел е намерен мъртъв. Пламен Георгиев посочва, че началникът на ареста е трябвало да отстрани висящия кабел, а надзирателят - да обикаля килиите непрекъснато.

Срещу двамата вече е образувано дисциплинарно производство. Предстои да се определят и наказания.