Измамата за момента се оценява на ад 70 000 лева...

39-годишна жена е в ареста в Шумен за това, че докато била директор на картинната галерия в град Нови Пазар, поръчала копия на 95 ценни картини от колекцията, а продала оригиналите.


Колко точно години новопазарчани и техните гости са гледали ментета вместо оригиналните автори не е ясно. Марина Персенгиева заела поста през 2007 година. Когато я сменил Георги Гроздев, в кабинета й висяло „Момичето от Париж” на Васил Стоилов. Тъй като лично я закупил, знаел за надпис над главата на момичето, който незнайно защо изчезнал и сезирал властите.

Назначените комисии от специалисти установяват, че общият брой на копията е 95.

Творците в малкото градче са в шок. Най-стряскащ за тях е фактът, че Марина е окрала галерията, която носи името на нейния баща – художникът Петър Персенгиев. Признават, се чувстват измамени и се надяват да успеят да си върнат ценните картини и графики

Сред откраднатите от Персенгиева автори са Румен Скорчев, Светлин Русев, карикатури на Илия Бешков, Любен Диманов. Изнесени са и две платна на Владимир Димитров-Майстора, но са открити в столична аукционна къща.

Новият уредник Борислава Бориславова признава, че ментетата, направени на принтер, по-лесно се познават

Измамата засега се оценява за над 70 000 лв. На 13-ти септември на Персенгиева прокуратурата ще поиска постоянна мярка задържане под стража.

Репортер: Лилия Панайотова