Присъдата е на първа инстанция, а защитата на обвиняемия е подала жалба в Софийския градски съд

 

Софийският районен съд осъди на три години лишаване от свобода 16-годишния ученик от Строителния техникум Валентин Стоянов. Той беше обвинен за нанасянето на побой върху връстника си от столичното 35-то училище – Андрей Илчев. Инцидентът стана миналия ноември, а в резултат от силните удари Андрей загуби единият си бъбрек и получи други тежки травми.
 
На връщане от училище група момчета пресреща Андрей, който се прибирал към вкъщи с приятелки. Младежите са с маски на лицата, под една от тях се крие лицето на Валентин. Минути по-късно Андрей лежи на земята с тежки наранявания, а по-късно лекарите в „Пирогов” се борят за живота му. 
 
Часове след това Валентин е арестуван. По-късно става ясно, че Валентин се похвалил в скайп за случилото се. Делото срещу непълнолетния Валентин се гледа при закрити врата. Заради тежките наранявания, нанесени от него, магистратите го осъждат на три години лишаване от свобода. 
 
След побоя Андрей беше със сътресение на мозъка, контузии по гърдите и корема, разкъсване на далака и левия бъбрек. С днешна дата Аандрей вече е по-добре и продължава да се възстановява, но без един бъбрек.
 
Присъдата, дадена от Районния съд, е на първа инстанция. Защитата на Валентин вече е подала жалба в Софийския градски съд и делото е насрочено за 10 октомври. Ако присъдата влезе в сила, Валентин ще трябва да лежи в дома за непълнолетни в Бойчиновци. 
 
Репортер: Мария Димитрова