Срещу всеки от тях прокуратурата повдигна по две обвинения

Полицията в Пловдив арестува адвокат, счетоводителка с цялото й семейство, както и двама техни съучастници. Шестимата са задържани  заради опит да източат над 2 милиона лева от няколко банки чрез измама.

Срещу всеки от тях прокуратурата  повдигна по две обвинения.

Задържани са адвокатът Борислав Златанов, за когото се твърди, че е бил мозъкът на схемата, счетоводителката Анна Парпарова, съпругът и дъщеря й, както и съучастниците им Георги Чобанов и Иво Хлебаров.

Според обвинението те подготвяли тегленето на няколко ипотечни кредита от банки, които не планирали да върнат.

„Предоставили са неверни данни пред банковите служители в какъв обем са оборотите  на фирмите им и каква е тяхната дейност. Дали фирмите разполагат с имущество, което да обезпечат кредитирането, за да могат да заблудят банковите служители да им бъде отпуснат кредит в по-висок размер”, поясни Галина Андреева- прокурор, Окръжна прокуратура- Пловдив.

Като гарант, че ще върнат парите на банките, представили и фалшив договор от  фонд “Земеделие“, че ще получат евросубсидии, с които да покрият кредитите.

„В единия от случаите е бил направен опит да бъде изтеглен банков кредит в размер на близо 63 000 лева. Във втория случай става въпрос за опит за изтегляне на 2 милиона лева”, обясни прокурор Андреева.

Срещу всеки един от задържаните са повдигнати по две обвинения- за опит да измама и за предоставяне на неверни данни.

През целия ден кантората на адвоката и офисът на счетоводителката останаха затворени.

Това е вторият арест за счетоводителката Анна Парпарова. Преди няколко месеца тя бе задържана за укриване на данъци чрез фалшиви документи.

„Преди я търсиха .Идвали са да я търсят за документи и.т.н., явно са били опарени от нея хората вече един път”, заяви Евгений Варналий.

Ако шестимата бъдат признати за виновни, могат да получат затвор от 1 до 8 години, както и парична глоба.

Репортер: Благой Бекриев