След нападението преди година непълнолетният Андрей изгуби бъбрека си

Софийският градски съд освободи от ареста 16- годишния Валентин Стоянов, който преди година преби свой връстник от столичното 35-то училище.

Съдиите заседаваха по жалба на Валентин. Той поиска да бъде освободен, а защитата му атакува доказателствата по делото. Стоянов беше признат за виновен от районния съд. Получи 3 години лишаване от свобода. Наказанието трябва да бъде изтърпяно в дома в Бойчиновци.

На излизане от залата Валентин Стоянов не коментира решението за промяна на мярката. Пред залата обаче го очакваха негови съученици.

В залата защитата на Валентин поиска мярката му за неотклонение да бъде променена заради това, че вече е минала почти година от задържането му. Магистратите счетоха за основателно искането им и заради възрастта на Стоянов. Адвокатите поискаха  делото да бъде върнато за доразследване в досъдебно производството, защото според тях нямало достатъчно доказателства, доказващи вината му.

„Искаме съдът да върне присъдата в досъдебно производство, за да може да се разбере кой е истинският извършител и ние искаме истината”, заяви бащата на Валентин Стоянов.

Според защитата на Валентин по време на разпитите на непълнолетните свидетели е трябвало да присъстват и психолози, а не само родителите им. Не се посочвало и кой нанесъл ударите  в следствие, на които Андрей Илчев загуби бъбрека си. Според прокуратурата обаче нямало съмнение, че Валентин е извършил побоя.

„Той ми каза, че не е извършил това деяние, всеки може да е”, заяви още бащата на Стоянов.

Семейството на Валентин направило няколко опита да се свърже с родителите на Андрей, но те отказали. Припомням ви на 7-ми ноември миналата година след края на часовете група ученици от строителния техникум нападнаха непълнолетния Андрей и го пребиха. На днешното си заседание градските съдии обявиха, че ще се произнесат за присъдата на Валентин в едномесечен срок.

Репортер: Мария Димитрова