Имало сериозни проблеми с доказателствата по процеса, решиха магистратите

Върховният касационен съд върна делото за смъртта на сестрите Росица и Христина Белнейски за ново разглеждане от друг съдебен състав.


Две инстанции вече признаха за виновен за жестокото престъпление 31-годишния Лазар Колев.


"ВКС намира, че при надлежен задълбочен анализ и всестранна оценка на доказателствените източници по делото, въззивният съд би имал основание за значително повече корекции на фактите от направените от него", се посочва в присъдата.


Върховните магистрати отчитат сериозни проблеми с доказателствата по делото, като резултат от забавеното разследване в досъдебната фаза и редица пропуски в първоначалния му етап.


През април тази година, по време на заседанието във ВКС, майката и бащата на жертвите поискаха делото да се върне за ново разглеждане.


"За мен това не е цялата истина", каза тогава Фани Белнейска.


Росица и Христина бяха обявени за общодържавно издирване на 27 януари 2006 г. Оказа се, че момичетата са видени за последно живи на следващия ден, когато са заснети от камера на банка в Пазарджик. След това следите им се губят.


Още три дни по-късно телата им са намерени в местността "Грамадите" край Брацигово.


Лазар Колев беше арестуван в края на 2008 г., когато експертите откриха негов ДНК-материал под ноктите на Росица и във вагината на Христина.


Ход на делото бе даден през февруари 2011 г. В края на ноември същата година апелативните магистрати в Пловдив потвърдиха присъдата на Пазарджишкия окръжен съд "доживотен затвор без право на замяна" за Колев. Той беше осъден да заплати на родителите на жертвите обезщетение от 400 000 лева.