Съдът ги оправда по делото за даване на подкуп на следовател

Софийският градски съд оправда бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов по делото за даване на подкуп.

 
На заседанието по делото на 24 октомври прокуратурата поиска седем години лишаване от свобода за Цонев и Попов и шест години за Сантиров. Те трябваше да платят и глоби от по 15 000 лева. 
 
На следващия ден и тримата настояха за оправдателни присъди.
 
Бившият военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансистът Тенчо Попов са обвинени за това, че през 2010 г. са дали подкуп в размер на 20 000 евро на следователя Петьо Петров. 
 
Екс-министърът бе задържан при специализирана полицейска акция на 1 април 2010 г. в столицата, заедно с бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров. След като пресцентърът на МВР разпространи видеоматериал от показната акция по арестите на тримата, последва наказание на зам.-градския прокурор на София Роман Василев.
 
Около месец по-късно Висшият съдебен съвет (ВСС) наказа обвинителят с порицание заради поведението му по време на ареста на Цонев. Наказанието бе следствие на думите на Василев, който при арестуването на Цонев извика: "Ти си абсолютен престъпник, на колене!". Бившият министър пък подаде жалба в Страсбург.
 
Още за присъдите, както и за други нашумели процеси, очаквайте на 30 октомври в „Здравей, България”. Гост ще бъде градският прокурор на София Николай Кокинов.