Сънародниците ни бяха задържани в Малайзия с над 5 кг амфетамини миналата година

Двама българи, задържани с над 5 кг амфетамини в багажа, са осъдени на смърт чрез обесване в Малайзия, съобщиха от  Министерството на външните работи. Новината потвърди за Новините на Нова и говорителят на министерството Весела Чернева.

На 18 май миналата година Иван Костов, Георги Бакалов и Георги Георгиев са задържани на международното летище „Султан Исмаил” в Малайзия за наркотрафик. Амфетамините, които са внесли, са на стойност 1,5 милиона рингита, равняваща се на стойност от 500 хиляди долара.

Поради липса на доказателства за извършено престъпление, Георги Георгиев е освободен и депортиран в България от малайзийските власти на 29 юни тази година. Иван Костов и Георги Бакалов остават в затвора.

Двамата българи имат адвокат, нает от роднините им. Почетният консул на България в Малайзия е присъствал на предварителните изслушвания на свидетели и няколкото проведени закрити съдебни заседания.

България, както и останалите страни от ЕС, е против смъртното наказание като наказателна мярка и това ще бъде заявено от директора на дирекция „Америка, Азия, Австралия и Океания” Ангел Орбецов при предстоящите му срещи в Малайзия на 5 и 6 ноември.

Страната ни ще поиска съдействие и от Европейската служба за външно действие, която има представителство в Куала Лумпур.
 
Тази присъда не е окончателна и подсъдимите ще я обжалват пред апелативния съд.

„Предполагам, че става дума за двуседмичен срок. Това е информацията, която имаме от адвоката на подсъдимите. Ще ви държим в течение какво ще бъде решението на Апелативният съд, защото той трябва първо да реши дали да допусне жалбата и едва след това да я разгледа”, поясни говорителят на външното министерство Весела Чернева за Новините на Нова.

Иван Костов и Георги Бакалов имат адвокат, който е нает от роднините им, и не се предвижда да бъде търсен друг защитник от българска страна. В същото време третият задържан Георги Георгиев е освободен и депортиран в България от властите в Малайзия заради липса на доказателства.

Международните наблюдатели напомнят, че законодателството в Малайзия предвижда подобно наказание за всеки наркотрафикант.

Бащата на Георги Бакалов – Диньо Бакалов, е много притеснен и разстроен. Не е говорил със сина си, откакто е произнесена присъдата, единствено по-малкият му син е разговарял с преводача и с адвоката.

Пред репортера на Новините на Нова Рада Богданова Диньо Бакалов бе категоричен, че синът му Георги и неговият приятел Иван Костов мразят наркотиците. Той разказа, че двете момчета знаели от Георги Георгиев, че заминавайки за Малайзия, трябва да пренесат анаболи и виагра. За това трябвало да получат по 1000 долара.

Диньо Бакалов допълни, че не може да си обясни защо Георги Георгиев е пуснат поради липса на доказателства, тъй като знаел от сигурен източник, че в куфарите на двете осъдени момчета има само негови отпечатъци.

Подробности за случая гледайте във видеото.

 

Репортери: Мария Димитрова
                  Рада Богданова