Обвиненията са в поръчителство и изпълнение на три убийства

Втори ден продължават пледоариите по мегаделото срещу групата на „Килърите”. Подсъдими са Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца, Янко Попов–Туцо и още трима. Обвиненията са в поръчителство и изпълнение на три убийства, нанасяне на телесни повреди, организиране на палежи и взрив.

Стана ясно, че подсъдимите ще получат обвинения за още две убийства - тези на извършителите на разстрела на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Подсъдимите проявиха особен интерес към речта на прокуратурата, а един от адвокатите им  - Иво Найденов беше глобен от съда с 500 лева заради нарушаване на реда в залата.

 

Припомняме ви, че според прокуратурата групата за изпълнение на мокри поръчки, наречена "Килърите", е създадена през 2006 година и е ръководена от Петър Стоянов – Сумиста. Шестимата подсъдими организирали и извършили убийствата на адвокат Петър Лупов, шуменския бизнесмен Румен Рачев и на Борислав Георгиев.

 

Държавното обвинение твърди, че събраните доказателства със специални разузнавателни средства доказват, че групата е разполагала с три лица за убийства. Според обвинението Янко Попов-Туца се е занимавал с изпълнението и снабдяването с оръжие, а Васил Костов- Кеца е координирал изпълнението на поетите поръчки.

 

Акцията по задържане на „Килърите” беше проведена в средата на 2010 година, а през 2011-та шестимата мъже бяха изправени пред Шуменския окръжен съд. В процеса бяха разпитани 150 свидетели, а материалите по делото са събрани в общо 15 000 страници. В края на днешното заседание прокурор Ася Петрова трябва да каже какво наказание иска за подсъдимите. Всички те пък отричат обвиненията и твърдят, че са невинни.