В Международния ден за тяхна защита психолози и лекари се ангажираха да подкрепят родителите им

В тежката политическа и икономическа криза, през която минаваме в момента, една група български граждани остават забравени от обществото. Те са сред най-уязвимите и беззащитни - децата със Синдрома на Даун. 

 

В Международния ден за тяхна защита психолози, лекари и социални работници се ангажираха да работят в подкрепа на родителите срещу предразсъдъците, които изолират децата им от обществото. Част от проблемите и решенията, разказват Рада Богданова и Цоньо Данчев след срещата им с 12-годишната Маги.
Преди 12 години от родилния дом, Маги попада в социален. 

 

„Нямало нужда да се привързвам, нямало да можем да се грижим за нея в семейна среда. Няма да доживее до една година”, казвали социалните на майката Надежда. Същото са чували и са оставили децата си още десетки родители, потвърдиха от Агенцията за закрила на детето. В Лекарския съюз не знаят за оплаквания от подобни  наставления. 


Социалните обаче разказаха за шокирани родители – шокирани да научат, че след 10 или 15 години техните деца са още живи, а не както се е очаквало. И още – как родители прибират децата си сега, когато медико-социалните домове ще имат друга роля. От лятото на 2007 г. Маги вече си е вкъщи. Ходи на училище, като своите връстници. Помага й и психолог. 


„Тя напредва в училище, нейните съученици се научиха как да приемат хора различни от тях като равни и да ги включват, да бъдат част от техния екип”, разказва психологът Валентин Стоилов. 


В световен мащаб едно на 700 деца се ражда със Синдром на Даун. За България това означава близо 100 деца на година. 


Повече по темата гледайте във видеото.