13 години след дебютната си лента режисьорът представи „Балкански джаз”

20 години работа, 5 000 снимки и 90 часа филмов материал – толкова време и работа са необходими на режисьора Джеки Комфорти да завърши своя първи документален филм. Лентата се казва „оптимистите” и в центъра стои спасяването на българските евреи. В рамките на „София филм фест”, освен дебюта си, режисьорът представи и новия си филм – „Балкански джаз”.

 

Тази година отбелязваме 70 години от спасяването на българските евреи. Един от първите, който екранизира темата е Джеки Комфорти.  13 години след дебютния си филм за спасяването, Комфорти отново се връща към темата и с новия си филм „Балкански джаз”.

 

Според Комофорти спасяването на българските евреи е низ от лични геройства. А заслугата е на тези, които никога няма да поискат награда за нея.

 

Спасяването на българските евреи е доказателство за едно уникално за военна Европа национално единство, уверен е режисьорът. Остава обаче въпросът дали това националното обединение се е запазило през годините. И дали малцинствата днес биха могли да разчитат на подобна подкрепа.

 

Отговорът ще научите от видеото.

 

Филмите на Джеки Комфорти ще бъдат излъчени днес и утре в рамките на София Филм Фест. По време на фестивала, на 6 април, ще можете да видите и филма, с който Нова телевизия участва – „Спасените”.