Генералът от запаса смята, че е жертва на политическата конюнктура

Над 30 тома доказателствени материали за периода 2007 - 2011 г. са събрани срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров. Това обяви полк. Елин Алексов, говорител на столичната Военно-окръжна прокуратура, който коментира обвинението срещу Киров.

 

По-рано днес във Военния съд бе внесен обвинителен акт срещу бившия шеф на разузнаването. Генерал-лейтенантът от резерва е обвинен в присвояване на повече от 4,7 млн. лева от службата в периода 2007 – 2011 г.

 

По-късно, в рамките на три месеца, Киров беше съветник по сигурността на бившия премиер Бойко Борисов, но след това - отстранен. Тогава лидерът на РЗС Яне Янев обяви, че Киров, който е  в близки отношения с президента Георги Първанов, е харчил безотчетни пари. Държавният глава Росен Плевнелиев също призна, че са засечени „финансови несъответствия”. Според доказателствата, пренасочването на средства е ставало в продължение на пет години, в края на мандата си.

 

От думите на наблюдаващия прокурор по случая се разбра, че ген. Киров не е дал обяснения пред обвинителите. „Той счита, че е жертва на политическата конюнктура в страната”, каза на пресконференция Алексов. „Според нашето разследване той е единственият, който трябва да носи отговорност”, добави прокурорът, като уточни, че разследването е водено срещу повече от едно лице.

 

Военните обвинители са се опитали да установят какво се е случило с отклонените средства, но не са стигнали до нищо конкретно. Станало е ясно обаче, че парите са отчитани за специфични дейности, свързани с основната дейност на службата.  

 

Въпреки че при предишни директори не са установени подобни практики, в по-далечното минало е имало такива случаи, призна полк. Алексов. Давността им според Наказателния кодекс обаче е изтекла.

 

Законът предвижда от 10 до 20 години затвор при доказване на вина за подобни престъпления, конфискация на част или цялото имущество и лишаване от право за заемане на отговорни постове.