Младият мъж е работел без трудов договор

25-годишен мъж загина, а други двама са ранени при срутване на кофраж на строителен обект в столицата. Трагедията се е разиграла рано тази сутрин на бул. "Никола Вапцаров".

 

Строителната площадка е открита през юни тази година. На нея ежедневно са работили около 40 - 50 души. Малко след 9 часа днес сутринта се чува силен трясък.

 

Загиналият мъж е 25-годишният Мариян Готиерес. Това е бил първият му работен ден на строежа. Той е бил служител на фирма подизпълнител, която се е занимавала с хидроизолационни работи. Друга фирма е правила кофраж и арматура за плоча на кота нула.

 

"И в момента, в който е приключило разтоварването на пачки с арматура пропада кофражът и за нещастие пострадалият е бил отдолу", обясни инж. Сотир Лазаров, главен инспектор в столичната дирекция на Инспекцията по труда.

 

Една от хипотезите е, че тежките железа не са били разпределени правилно и заради това кофражът е поддал. Момчето загива на място под тежестта на тонове строителни материали.

 

Инспекцията на обекта е открила нарушения. Стана ясно, че загиналият не е имал трудов договор. Инж. Лазаров обясни, че Инспекцията по труда има право да обяви постановление за съществуването на трудово правоотношение при смъртен случай, когато с доказателства се установи, че лицето е упражнявало труд. Тази възможност може да позволи семейството на мъжа да получи обезщетение.

 

Върху срутилия се кофраж са били и управителят, и техническият ръководител на една от фирмите-подизпълнители. Те са откарани във Военна болница с натъртвания и охлузвания, но без опасност за живота.

 

Директорът на главния изпълнител на строежа увери, че всички правила за безопасност се изпълняват стриктно от работниците. Инспекцията по труда е съставила акт, а обектът ще бъде затворен, докато не приключат всички следствени действия. Кой ще понесе отговорността за трагедията тепърва ще се установява.  

 

От началото на годината до юни са станали над 1 300 трудови злополуки, показват данните на Националния осигурителен институт. 21 от случаите са завършили със смърт. Злополуките  само в строителството на сгради и съоръжения са 81 до юни, а трима са загиналите. Данните на Инспекцията по труда показват, че само за месец юли са констатирани близо 20 500 трудови нарушения. Съставените за тях актове и наказателни постановления са около 2 000, като общата сума на влезлите в сила глоби надвишава 2 млн. лева.

 

Подробности за трудовата злополука в София ще научите от видеото.