Все повече деца стават жертва на онлайн сексуална експлоатация

В резултат на непредпазливото поведение на децата в интернет се зараждат нови форми на производство и разпространение на детска порнография. Този тревожен извод показва „Стратегическата оценка на комерсиалната сексуална експлоатация на деца онлайн“, разпространена от Европейската финансова коалиция срещу търговската сексуална експлоатация на деца онлайн.

 

Според доклада на коалицията от правоохранителни служби, частни корпорации и неправителствени организации, подкрепена от Европейската комисия, засилващото се сексуализирано онлайн-поведение на непълнолетните и разпространението на интернет-платформите за видеоразговори отваря нови пътища за придобиване и разпространение на детска порнография. Неподходящи снимки и видеоматериали, качени в интернет от самите деца и непълнолетни, се използват, за да бъдат изнудвани да произведат още по-компрометиращо и порнографско съдържание.

 

В някои случаи тийнейджъри стават жертва на популярното онлайн-флиртуване (секстинг) чрез споделяне на неприлични снимки и видеоклипове с изнудвачи, които са се представили за техни връстници. Извършителите атакуват стотици деца и тийнейджъри едновременно, като по този начин съкращават времето и увеличават количеството на придобивания компрометиращ материал. Тъй като в резултат на активните действия на финансовата коалиция за детска порнография в интернет все по-рядко се използват онлайн-плащания с кредитни карти, новопридобитото съдържание в някои случаи се използва като валута. Порнографски видеоклип или снимка на непълнолетно дете може да се оцени от 10 до над 1000 долара.

 

В доклада се изразява тревога, че въвличането на непълнолетни в бизнеса с порнографски виртуални разговори открива възможности за допълнителни печалби пред организаторите на подобни уебсайтове, както и пред сутеньори и други лица, участващи в трафикиране и въвличане на непълнолетни в проституция.

 

Международната асоциация на интернет горещи линии INHOPE посочва и недостатъците в европейските национални законодателства: в някои от страните от ЕС Горещите интернет линии нямат законово право да достъпват до съдържание с детска порнография, което затруднява бързата реакция и подпомагането на правоохранителните институции в разкриването на такива престъпления.

 

През 2012 г., благодарение на обединените усилия на коалицията, на Европол са докладвани 1138 интернет-адреса, заподозрени в разпространяване на огромни количества детска порнография. Най-много от идентифицираните адреси са базирани в САЩ – 516, следвани от Русия – 121, Казахстан – 119 и Япония – 83. България не присъства в списъка с 18 държави, където са базирани тези адреси, а Румъния е на 17-о място с един случай.