Процесът ще позволи регенериране на телесни органи

Японски учени твърдят, че са открили метод за добиването на стволови клетки, който е 10 пъти по-бърз от сегашните процедури. Азиатците твърдят, че откритието поставя началото на нова ера в тази сфера на науката.

 

Добитите по новия метод клетки са наричани със съкращението СТАП. Японските учени твърдят, че ги добиват в рамките на три дни. Кожни и кръвни клетки се поставят в слаба киселина за 30 минути, докато достигнат до фаза, много близка до унищожението им. Клетките се възстановяват три дни и вече имат характеристиката на стволови клетки, добити от ембрион. След това клетките СТАП израстват в различен тип клетки и тъкани, включително ембрион на мишка с биещо сърце

 

„Никой не повярва, когато обявихме нашето откритие. Бях на ръба на отказване от проекта”, сподели Харуко Обуката, ръководител на екипа. „В бъдеще този процес ще ни позволи да регенерираме телесни органи. Ще ни помогне да контролираме производството на стволови клетки и да контролираме рака”.

 

В последните си експерименти японците са отгледали функциониращ черен дроб.

 

Досегашните методи за добиване на стволови клетки са много по-бавни от японския. Клетките се извличат от ембриони, което предизвиква много спорове. Другият начин е чрез инжектирането на чуждо ДНК във възрастни клетки. Този процес отнема седмици и е с много ниска ефективност.