Смелата прогноза е на американски астроном, според който днешните телескопи ще направят срещата възможна

До 2040 година човечеството ще е осъществило контакт с извънземна цивилизация. Смелата прогноза е на американски астроном, според който възможностите на днешните телескопи ще направят срещата възможна.

 

По логиката на известния астроном Сет Шостак, около всяка пета звезда в галактиката кръжи поне една планета с условия за живот, подобни на земните. Ако в Млечния път има 150 милиарда звезди, световете като нашия са 30 милиарда. Предизвикателството е извънземните да разберат за нас, а и ние да разберем за тях. Според Шостак телескопите за търсене на екзопланети ще позволят това.

 

От 2009 насам телескопът “Кеплер” е отбелязал на звездната карта над 3200 планети, подобни на нашата. В следващия четвърт век астрономите вероятно ще се натъкнат на електромагнитен сигнал за извънземен живот. Новото поколение български астрономи е по-скептично. Според Борислав и Стилиян едва ли сме сами във Вселената, но дали някога ще срещнем себеподобни е въпрос на много време.

 

Има много митове за това как точно ще изглеждат извънземните. Представите ни за тези същества засега се базират на десетките научнофантастични филми. Нали така? В интерес на истината обаче не можем да знаем дали извънземните са толкова малки на ръст, че да ви седнат на рамото. Или пък са толкова големи, че да се огледаме в очите им.

 

Истината е, че дори и тях да ги няма, ние винаги ще ги търсим.