Хрущялът може да бъде напълно разрушен от молекулярни промени

Богатите на цинк храни, сред които морските дарове, какаото и пилешкото месо, могат да доведат до болезнено състояние на остеоартрит, съобщава БГНЕС.

 

Хрущялът може да бъде напълно разрушен от молекулярни промени, участващи в преработката на цинк, естествен метален елемент, установи корейско проучване.

 

Когато хрущялът се разгражда при остеоартрит, костите се трият, причинявайки болка, подуване и скованост. Остеоартритът засяга ставите и е най-често срещаният тип артрит във Великобритания (1 милион души посещават личния си лекар с оплаквания от заболяването за една година).

 

Въпреки популярността на болестта липсват ефективни терапии за лечението й, тъй като досега основните молекулни причини са неясни.

 

Новото изследване показва, че увреждането на тъканите е причинено от молекулен път, който е включен в регулирането и отговаря за нивата на цинка в хрущялните клетки.

 

Протеин, наречен ZIP8, транспортира цинк вътре в тези клетки, като оформя група от молекулярни развития, които водят до разрушаване на хрущялната тъкан при мишки. В резултат на това намаляването на нивата на цинк може да доведе до ново поколение терапии за остеоартрит.

 

"Надяваме се, че това изследване ще помогне за откриването и бързото създаване на нови лекарства, които да потиснат развитието на това тежко заболяване", каза професор Джанг-Су Чун, ръководител на изследването.