Брюксел вече изпрати помпи, лодки и доброволци в наводнената страна

Сърбия може да разчита на помощ от 1 млрд. евро от Фонда за солидарност на Европейския съюз за отстраняване на дълготрайните последици от катастрофалните наводнения в страната. Това обяви еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.

 

„Като страна кандидат за членство, Сърбия има достъп до средствата от Фонда за солидарност на ЕС в размер на 1 млрд. евро годишно”, каза Георгиева на пресконференция в Брюксел, предаде БГНЕС.

Още по темата

 

Фондът бе създаден, след като преди няколко години тежки наводнения засегнаха страните от Централна Европа.

 

Георгиева обяви още, че еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле също търси начин за осигуряване на допълнителни средства от предприсъединителните фондове.

 

От помощта за фонда обаче по-трудно ще се възползва Босна и Херцеговина, защото бившата югорепублика няма статут на кандидат-член. Босна също пострада сериозно от проливните дъждове и наводненията в региона.

 

Еврокомисарят отбеляза, че в Брюксел са реагирали бързо на поисканата помощ и в наводнените държави вече са изпратени съоръжения за изпомпване на вода, хеликоптери, лодки и 450 доброволци от страните-членки на Евросъюза.