„Одата на радостта” беше пресъздадена в различни стилове

Всички познаваме класическия европейски химн – "Одата на радостта". Така звучи Европа от 1985 година, когато част от 9-та симфония на Бетовен се превръща в химн на Европейския съюз. Думите са на немския поет Фридрих фон Шиер, а нотите – на композитора Лудвиг ван Бетовен. Комбинацията от двата гения ражда мелодия, която трябва да накара всички на континента да заговорим на един език.

 

„Одата на радостта” отекна чак до югоизточната граница на Европейския съюз – в Родопите. В Брюксел ще им е трудно да си представят как почти без репетиции музикантите от ансамбъл „Родопа” подхванаха класиката на Бетовен и я преобразиха с горещи български ритми.

 

Момчетата от група „Еталон” също уловиха „Одата на радостта”, но в рок вариант. Драго Драганов свири активно от три десетилетия. С групата обаче тези дни отбелязва две години на българската рок-метъл сцена.

 

Едва ли ще повярвате, но химнът на Европа може да звучи също толкова внушително и без музикални инструменти. Доказателството е от първия бийтбоксър в България. Бийтбокс ремиксът на Бетовен вероятно е сред най-оригиналните интерпретации на европейския химн. Зад това изпълнение на един дъх обаче стоят 14 години опит в този стил.

 

„Бийтът не се прави с „пфру-пфру” - дишане, а можеш да го правиш само с устни. И докато устните ти са заети с бийта, тогава можеш да си оставиш дишането да минава през носа. И всъщност през носа правиш и мелодията”, казва Александър Долапчиев – Red One.

 

Безспорно езикът на нотите сближава повече от всичко друго. Но има неща, които още дълго ще ни пречат да се почувстваме част от европейското семейство.

 

„Ние сме европейци от 6 век. Въпросът е да направим така, че всички да ни приемат като такива”, коментира Петър Янев – оркестър към ансамбъл „Родопа”. А това дали Брюксел някога ще чуе София, зависи най-вече от самите нас.

 

В студиото на "Събуди се" своя интерпретация изсвириха и група "Балканджи", които комбинираха балкански ритми с познатата на всички мелодия.