Обрати и редица неясноти изскочиха по делото за изчезналите 206 милиона от КТБ

Актуализация на държавния бюджет и на бюджета на Здравната каса - за това се споразумяха политическите сили след повече от 4 часа консултации при президента. Същевременно, в малките часове на нощта съдът остави в ареста двама от служителите на Корпоративна търговска банка, заради която се стигна до поредицата от скандали. 
 
Държавният глава за разлика от предишни подобни събития сам обобщи резултатите от срещата пред медиите, което тепърва ще се тълкува. Успокояващата вест по отношение на Корпоративна търговска банка е, че депозитите на вложителите до 100 000 евро остават гарантирани и пари за това има. На този етап не се предвижда писането на нови специални закони, които да оздравяват банката, каквито идеи първоначално имаше.
 
По думите на президента, цялата мощ на държавата ще бъде съсредоточена в разкриването и наказването на евентуални престъпления, извършени по отношение  на КТБ. На банката ще бъде извършен и международен одит. От своя страна, Европа ще проверява доколко ефективен е банковият надзор у нас. Българските законодатели пък ще подготвят евентуални закони, които да прецизират още повече тази материя.
 
„Категорично настояваме БНБ да ни предостави пълен, ясен и точен анализ за всички финансови показатели на КТБ, в това число и за риска за реалната икономика. Готови сме да разглеждаме и определени законодателни инициативи, но само, ако имаме точен и ясен отговор за състоянието на КТБ”, заяви председателят на ПГ на КБ Атанас Мерджанов.  
 
От своя страна, по време на консултациите за финансовата стабилност на страната Бойко Борисов поиска оставките на Иван Искров и на членовете на УС на БНБ. 
 
"Този път, можем да кажем, че от премиера Пламен Орешарски и от министър Петър Чобанов сме доволни, защото имаха отговорно отношение и казаха, че ще актуализират и бюджета, и тавана на дълга, и НЗОК", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
 
Среднощно правосъдие: Двама от КТБ остават в ареста  
 
Междувременно, обрати и редица неясноти изскочиха по делото за изчезналите 206 милиона от Корпоративна търговска банка. 
 
След 9 часа заседание на съда така и не стана ясно кога, как и за кого са присвоени 206 милиона. Не стана ясно и дали наистина тези пари липсват от касата на КТБ. През цялото заседание на съда прокурорите обясняваха новата си теза, че през изминалите три години Цветан Василев е нареждал на служителите в банката да вадят пари в брой от касата. А точно преди идването на квесторите от БНБ, опитал да прикрие липсите като накарал служителите си да съставят фалшиви документи за кухи кредити. На фона на всичко това Цветан Василев не е обвинен, клиенти на прокуратурата станаха само служителите в банката. 
 
Публично обявената версия на прокуратурата, че една касиерка е изнесла на гръб 206 милиона лева от КТБ в чували се изпари само три дни, след като се появи на интернет страницата на държавното обвинение. И се появи новата им версия – касиерката, две счетоводителки и изпълнителният директор на КТБ присвоили 206-те милиона от касата на банката в продължение на три години чрез фиктивни счетоводни операции.
 
Вместо за четиримата обвинени обаче прокуратурата говори повече за Цветан Василев, който в момента няма нищо общо с това дело. Според държавните обвинители от 2011-та досега Цветан Василев карал служителите в банката нерегламентирано да вадят  пари в брой от касата. А после - за да прикрие липсите, ги карал да изготвят фалшиви счетоводни документи за кухи кредити към свързани с него фирми. Обвинени са само служителите в банката и то за това, че са присвоили тези 206 милиона за себе си, а не в полза на Цветан Василев. 
 
До момента прокурорите не разполагат със счетоводна експертиза, която да покаже дали наистина тези 206 милиона липсват. Цялото обвинение се крепи на свидетелските показания на двама души, които дори не работят в банката. 
 
След като чу тези доказателства, съдът се оттегли на съвещание. След 6 часа размисли, в 2.30 ч. през нощта съдия Пенка Велинова реши, че в под арест трябва да останат само касиерката и двете счетоводителки.  
 
В отговор на прокурорските твърдения, Цветан Василев разпространи писмено изявление. В него той пита:
 
„Кой източва собствения си бизнес? За този период съм се отказал от близо 100 000 000 лева дивидент. 97-98% от отпуснатите заеми през последните четири години са редовни. Данните са проверявани от одитори, надзорни органи, международни рейтингови агенции. Корпоративна търговска банка АД няма нужда от спасяване, а от подкрепа. На ход не са политиците, които би следвало да се ангажират с визията за развитието на страната ни и създаването на добър инвестиционен климат. На ход са акционерите на КТБ АД, които имат желанието и възможностите. Ще им се даде ли шанс?” 
 
Повече по темата гледайте във видеото.
 
Утре, 14-и юли, в „Здравей, България” очаквайте първият политик, предрекъл края на Корпоративна търговска банка - Осман Октай. 
 
Репортери: Калина Влайкова и Надя Ганчева